Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Μισθοί Βαλκανίων στην Ελλάδα ο τελικός στόχος ΔΝΤ - ΕΕ

Εργατικές αμοιβές σε επίπεδα…Κροατίας επιθυμεί για την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ. Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν που ζητεί επιπλέον μείωση του μισθολογικού κόστους στη χώρα μας...


Νέες δραστικές περικοπές στο μσθολογικό κόστος στην Ελλάδα, με στόχο να φτάσουν στα επίπεδα χωρών των Βαλκανίων, ζητούν οι δανειστές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε συνέντευξή της επεσήμανε πως πρέπει να γίνει κι άλλη μείωση μισθών στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι μισθοί στην Ισπανία είναι κατά 17% χαμηλότεροι, στην Πορτογαλλία κατά 50% και σε άλλες Βαλκανικές  χώρες, όπως η Κροατία, πολαπλάσια χαμηλότεροι. Κι όλα αυτά, παρότι η ίδια παραδέχθηκε ότι με τις μειώσεις στους μισθούς απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ματίας Μορς, επέμεινε στην ανάγκη για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως προτεραιότητα. «Βρικόμαστε στο 50% του στόχου που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα σε σχέση με το μοναδιαίο εργατικό κόστος. Οι πολίτες ξέρουν πως οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα και ότι δεν μπορούν να μεταθέσουμε τις αποφάσεις για το μέλλον», τόνισε. Αναγνωρίζει πάντως πως η προσαρμογή είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες από τις περιπτώσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης σε χώρες της ΕΕ που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

Παρουσιάζοντας την Έκθεση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έεστειλε το μήνυμα ότι χώρα μας έχει πολύ δρόμο μπροστά της, τονίζοντας ότι η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί μονόδρομο.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά τους φιλόδοξους στόχους του πρώτου προγράμματος προσαρμογής υπήρξε ανομοιογενής. Μάλιστα, απέδωσε την μικρή απόδοση στην πορεία υλοποίησης έως σήμερα στην πολιτική αστάθεια, την κοινωνική αναταραχή αλλά κυρίως στην ύφεση, στην οποία η χώρα θα παραμείνει και το 2012.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης που συμφωνήθηκε ήταν σημαντικές θεσμικές αλλαγές που, μεσοπρόθεσμα, θα αποδώσουν καρπούς.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η πρόοδος στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των εσόδων και του ελέγχου των δαπανών ήταν ανεπαρκής, ενώ περιορισμένα παραμένουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ταχεία διευθέτηση των πληρωμών προς τους προμηθευτές.

Ενώ από το Μάιο του 2010 έχουν γίνει πολλά βήματα στον τομέα των αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα επιτεύγματα ήταν σαφώς δυσανάλογα προς την ανάγκη να επιταχυνθεί η αύξηση της παραγωγικότητας και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Μορς, για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, οι βασικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι με το πρώτο πρόγραμμα και στο επίκεντρο βρίσκονται η δημοσιονομική προσαρμογή, η εμπέδωση της ανάπτυξης και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Μορς τόνισε η βιωσιμότητα του χρέους με το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε βάθος 10ετίας. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνιστούν να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η πρώτη εκταμίευση του δεύτερου προγράμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη δόση του νέου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ύψους 5,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Κομισιόν στόχος για το 2012 είναι το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ (2,15 δισ. ευρώ) και στο τέλος του προγράμματος (2014) να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα  4,5% του ΑΕΠ.